czwartek, 11 lipca 2013

Dzień 3: Przepis na smaczne letnie danie

Witam!
Zapraszam na smaczne letnie danie :)

W dzisiejszym menu:
Papryki nadziewane kurczakiem i fetą - mniam!

Potrzebne nam będzie:
* 2 papryki
* jedna pierś z kurczaka
* pesto czerwone (chociaż zielone też może być dobre!)
* feta
* świeże zioła
* odrobina oliwy z oliwek

A więc do dzieła!
Umytą pierś kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy do smaku. Do kurczaka dodajemy pokrojoną fetę oraz pesto (u mnie ok 2/3 słoiczka)
Wszystko ze sobą mieszamy - na tym etapie możemy dodać świeżą bazylię i oregano, ewentualnie suszone zioła - co kto lubi :)))
Papryki kroimy wzdłuż na dwie połówki i faszerujemy naszą pastą!

Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym na ok 200C przez ok 25 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do ok 150C, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w piekarniku jeszcze na 15 min.

Po niecałej godzince danie jest już gotowe!
Niestety tylko pogoda nie dopisała abyśmy mogli zjeść na tarasie,
 ale i tak było pyszne!

Do jutra! Buziaki!

24 komentarze:

  1. Niestety nie lubię papryki, ale sam środek wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, podoba mi się bardzo połączenie sera i kurczaka! Jednak ja nie lubię papryki... :(
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie poćwiczyłam i jestem głodna, a Ty tu takie posty nam serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam! To jest pyszne ! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przygoruję z pewnością, (użyję jednak zielonego pesto) ;))
    wcześniej robiłam z mielonym mięsem i dodatkiem warzyw, to będzie zatem miła odmaina ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersję z mielonym mięsem i warzywami również uwielbiam!!! Daj znać jak wyszło z zielonym pesto :)))

      Usuń
  6. Wygląda pysznie i dziękuję Ci za przepis na mój dzisiejszy obiad :)
    O tak! Będę dziś gotować i będzie się działo! - trzymaj kciuki co bym domu z dymem nie puściła i została z wszystkimi palcami bo marny ze mnie kuchcik ;)
    Dołączam do grona obserwatorów i zapraszam do mnie w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  7. proste, i z pewnością smaczne :)
    w sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogłabyś częściej serwować nam swoje ulubione przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie, pewnie są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio jedna z blogerek przedstawiła podobny przepis, tylko mięsko już było podsmażone, a na wierzch dla smaczku i dekoracji był orzech włoski - nie ma co - próbuję dziś:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie:) na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetycznie wygląda! Mniam! Pojadłabym z chęcią, bo musi być pyszne! Tylko szkoda że mi się ostatnio piekarnik psuje :(

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bardzo smacznie
    jeśli coś jest z kurczaczkiem to jestem zdecydowanie na TAK

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam fete :)) a te parpyczki naprawdę świetnie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Chwilowo ejstem na diecie :D kilku dniowej ale jak wejde w faze druga to po malym zmodyfikowaniu postaram sie to zrobic :). Wydaje sie pyszne , aldnie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  16. misja letnia coś ucichła ;/
    czekam na ciąg dalszy!

    no i gratuluję spotkania Bloggerek Szczęściaro ;*
    może jakaś relacja z tego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie to tylko mała przerwa na weekend ;D jutro wracam z kolejnym postem, relacja też się znajdzie :)))

      Usuń
  17. Musze też kiedyś nadziać praktyki:) Cieszę się, że mogłyśmy się wreszcie poznać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również się cieszę ;D mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda nam się spotkać!

      Usuń
  18. Papryka wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!
Miło mi, że mnie odwiedzacie i pozostawiacie po sobie ślad :)